1
1

Thuis of ziekenhuis?

Als de zwangerschap goed verlopen is, kun je zelf de plaats van de bevalling bepalen. Je kunt kiezen voor een bevalling thuis of in het ziekenhuis voor een poliklinische bevalling.

Het is van belang dat je daar bevalt, waar jullie je het prettigst voelen. De ontsluiting verloopt sneller als je je fijn en ontspannen voelt. Je mag hierover nog beslissen als je weeën krijgt.

Thuis
In Nederland kiezen vrouwen regelmatig voor een thuisbevalling in hun eigen vertrouwde omgeving. De zorg die je nodig hebt, is 24 uur per dag, 7 dagen per week en overal beschikbaar. Dit systeem van hooggekwalificeerde service is uniek in de wereld en we zijn trots dat in Nederland de mogelijkheid nog steeds bestaat om thuis te bevallen. Onderzoek wijst uit dat thuis bevallen even veilig is als in het ziekenhuis. Tijdens de bevalling krijgen we assistentie van een kraamverzorgster. Wij hebben als verloskundigen alle middelen bij de hand die nodig zijn voor  de opvang van moeder en kind.

Poliklinisch bevallen in het ziekenhuis
Natuurlijk begeleiden wij ook een bevalling op de open verloskamer in het ziekenhuis. Een reden om poliklinisch te bevallen, kan zijn dat jullie je daar prettiger voelen. Of misschien woon je te klein of zijn er andere hinderlijke omstandigheden waardoor thuis bevallen niet ideaal is. Daarnaast kunnen er ook medische redenen zijn waarvoor wij een bevalling poliklinisch willen begeleiden, in plaats van thuis. Dit zullen wij altijd kenbaar maken en bespreken.

Bij een poliklinische bevalling zal het eerste gedeelte van de ontsluiting thuis plaatsvinden. Het laatste gedeelte van de ontsluiting (vanaf 5-6 cm) zal dan onder onze begeleiding in ziekenhuis Rivierenland Tiel plaatsvinden. Hier worden we geassisteerd door je eigen kraamverzorgster. Indien de bevalling zonder complicaties verloopt gaan jullie 2-3 uur na de bevalling met de baby naar huis.

Door op deze link te klikken kun je alvast een kijkje nemen in de kraamsuites

http://www.zrt.nl/Specialismen%20en%20Afdelingen/Verloskunde/Kijkje%20in:%20de%20kraamsuites