1
1

Echo’s

Op de praktijk hebben we de mogelijkheid om zelf een echo te maken.

De eerste echo:

In week 7-8 van je zwangerschap zien wij je graag bij ons op de praktijk voor de eerste afspraak. Tijdens deze afspraak heb je de eerste echo, om te kijken of we de hartslag van de baby kunnen waarnemen.

De termijnecho:

De termijnecho is een echo die tussen 10 en 12 weken wordt gemaakt en nauwkeurig aan geeft hoever je zwanger bent. Aan de hand van deze echo wordt bepaald wat de uitgerekende datum wordt.

De 13 en 20 weken echo:

U kunt laten onderzoeken of uw kind een lichamelijke afwijking heeft. Een lichamelijke afwijking betekent dat een deel van het lichaam van het kind er anders uitziet dan normaal.

De 13 wekenecho lijkt veel op de 20 wekenecho. Bij beide onderzoeken bekijkt een echoscopist met een echo-apparaat of uw kind lichamelijke afwijkingen heeft.

Voor beide echo’s verwijzen wij je door naar Iris echocentrum in ziekenhuis Rivierenland omdat wij deze echo’s niet zelf maken. Het zijn uitgebreide medische echo’s waarbij gekeken wordt of de baby geen aangeboren afwijkingen heeft. Er wordt onder andere gekeken naar de hersenen, het hart, de rug, de nieren, andere belangrijke organen en het aangezicht. Je mag zelf bepalen of je deze echo’s wilt laten maken of niet. We zullen je daar op de praktijk meer voorlichting over geven. Hier vind je vast extra informatie over de 13 weken echo en twintig weken echo.

alles over prenatale screening: https://www.pns.nl/documenten/folder-de_13_wekenecho_en_de_20_wekenecho

Liggingsecho bij 36 weken:

Rond 36 weken maken we op de praktijk een echo om de ligging van de baby te bevestigen. Vanaf die termijn is het namelijk belangrijk dat baby’s met hun hoofd naar beneden liggen.

Zwangerschapsverlof